De Thermy F5J vliegt!


Vanmorgen de maiden van de Thermy F5J. Eerst alles nog eens zorgvuldig nagelopen. Alle standen neutraal, trims neutraal. Daarna de eerste start met zo’n 60% gas weg. De Thermy vloog keurig recht weg, Op zo’n 50 m hoogte maar even gekeken hoe alles vloog, iets hoogte getrimd en dat was het dan. Vliegt zo uit de “doos”.Ik had een butterfly stand geprogrammeerd. Hoogteroer was verkeerd ingeschat. Als test had ik een start vluchtfase geprogrammeerd. Flaps en richtingroer ongeveer een mm naar beneden. Blijkt een redelijke thermiek stand te zijn.

Verder vandaag gewoon maar genoten van het resultaat van een paar weken bouwen. Vlieggedrag is erg vriendelijk, maar het model kan ook wel snel gevlogen worden.


Vooral eens rustig gevlogen en gekeken hoe de Thermy zich gedraagt. Op rustige momenten is de zweeftijd vanaf zo’n 200m rond de 5 minuten. Met wat thermiek was er een vlucht van zo’n 10 minuten zweven. De wind wisselde nogal vandaag zo tussen windkracht 1 en 3.

De komende twee weken alles maar eens tunen, vluchtstanden uitproberen en eens kijken of de zweeftijd nog wat beter kan. En op 1 september maar eens meedoen aan een wedstrijd in Soest en eens vergelijken. Ik verwacht dat de zweeftijd wat aan de korte kant zal zijn, maar we zullen zien.

Dan nog even de setup:

– Hacker 45mm spinner met 52 mm middenstuk en Aeronaut CAM Carbon 13×8
– Motor Hacker A30-14L
– Regelaar Hacher SB40 pro
– Lipo SLS 3S1P 2200 mAh
– 8A Turnigy UBEC
– Jeti 10 kanaals ontvanger
– 6 HXT900 servo’s

Standstroom meting gaf aan dat volgas 38A wordt getrokken uit 3S Lipo’s. Specificatie van de motor is 35A, maar deze 3A meer overleeft hij wel.

Vlieggewicht is 1450 gram.